sjamaan, shaman


Sjamaan wordt je niet, dan ben je!

Het woord sjamaan shaman betekent "de extatische" of hij/zij die weet.

Op een dag wordt de sjamaan geroepen in een droom of visioen. Een droom die zo helder en duidelijk is dat deze de rest van je leven bij blijft. Als de aspirant sjamaan op deze roep in wil gaan, gaat hij/zij naar de leraar sjamaan. Ook kan tijdens een sjamanistische ceremonie de sjamaan in iemand wakker worden. Ook op dat moment gaat de aspirant sjamaan op zoek naar de leraar sjamaan en wordt deze geinitieerd en voorgesteld aan de spirit wereld. Dan begint de lange training en lessen van de sjamaan en ga je funtioneren als bemiddelaar tussen de spirits en de mens.

Dit is de wijze zoals het gaat in die delen van de wereld waar het sjamanisme nog een belangrijke rol heeft in het leven.

In ons westelijk deel van de aarde noemen sjamanisten, sjamanistisch healers of practioners zich nogal gauw sjamaan tegen beter weten in.

Een sjamaan heeft de gave om volledig uit het ego te gaan om zodoende de spirit welke uitgenodigd wordt door haar of hem heen te spreken. Ze krijgen rituelen door en is volledig dienstbaar voor en door de spirituele wereld. Een sjamaan geneest met alles wat de spirits hun aanbieden, creeert balans en herstelt het evenwicht.Een sjamaan is een healer, een visionair, een trancepersoonlijk medium en ceremonieleider.